Verslag halve marathon Amersfoort 2022

Geplaatst op 24-06-2022  -  Categorie: Verslagen  -  Auteur: Tijmen van Paasen

Zondag 12 juni verzamelde wij in Amersfoort voor weer een mooi hardloop evenement met de ING runners. De Amersfoort (halve) marathon stond al twee maal eerder op het programma, maar kon door Covid of dubbele planning beide keren geen doorgang vinden. Gelukkig waren deze belemmeringen er niet voor de 2022 editie. Helaas zonder onze captain Marcel, die nog aan het herstellen was van de Roparun (zie https://roparun.nl/nl/teams/alle-teams/#/teams/252, ook voor donatie mogelijkheden). Gelukkig kon dit gemis enigszins worden opgevangen door onze nieuwe aanwinst Raphael voor wie het ook meteen zijn eerste halve marathon was. Daarnaast was ook ING-er Willem-Jan van de partij, die zich hopelijk binnenkort ook eindelijk bij de ING runners weet te voegen, no pressure.

 

Na een korte voorbespreking en een team foto was het alweer tijd om naar de start te gaan. Na wat laatste succes wensen vertrok iedereen naar zijn respectievelijke start vak. Er waren geen officiële vakken of pacers, maar ondanks de drukte op de Eemlaan kon iedereen toch een goede plek vinden tussen renners met vergelijkbare doelstellingen. Om 10.30 stipt werd het startschot gegeven, dat in tegenstelling tot bij andere races, niet met een pistool, maar met een kanon gebeurde. De knal was luid genoeg om nog in de Bijlmer gehoord te worden, dus we gingen de eerste paar honderd meter een beetje beduusd over de start heen.

 

Gelukkig was dit daarna snel voorbij en kon iedereen zonder schade aan de race beginnen. Het parcours nam ons direct de stad uit langs open weilanden. Het nadeel was dat dit geen bescherming gaf tegen de felle zon, die flink aan het schijnen was en die de temperatuur tot een warme 21 graden opdreef. Na een paar kilometer begon iedereen te verlangen naar de eerste drankenpost en was het veld redelijk in groepjes verdeeld. Gelukkig volgde de eerste waterpost (inclusief DJ) snel om ons door de komende kilometers te loodsen. Gesteund door de korte drink pauze en de groepjes supporters die zich sporadisch hadden verzameld om ons aan te moedigen vervolgde wij onze weg langs de velden.

 

Halverwege de route werd het groene landschap verwisselt voor een ruim opgezette Vinex wijk en werd het snelle asfalt verwisseld door tegels. Ook werd het parcours iets technischer en minder snel door de vele kleine bochtjes tussen de huizen door en de heuveltjes die ontstonden door de fietstunnels. Ondanks deze obstakels kwamen we langzaam maar zeker steeds dichter in de buurt van het centrum. De Vinex woningen werden verruild voor klassieke woningen langs de singel van de stad en de gezelligheid kwam on tegemoet door de vele bandjes die ons over de laatste kilometers sleepten. Dit was maar goed ook want er zaten wat kleine stukjes vals plat die op het einde toch nog voor wat kramp konden zorgen. Ondanks deze zware benen op het eind hebben wij toch allemaal heelhuids de finish weten te halen met mooie resultaten. Al met al een zeer geslaagd evenement.

 

runners-amersfoort1

runners-amersfoort2

runners-amersfoort3

 

Naam

Tijd

Tijmen van Paasen

01:34:44

Anastasiya Panasyuk

01:54:45

Raphael Dominguez de Bruy

01:55:36

Annemieke Swaanenvelt

02:00:29