Verslag Olijfolieproeverij 5 en 19 oktober en 9 november

Geplaatst op 16-11-2025  -  Categorie: Verslagen  -  Auteur: Hetty Kruijff

In de winkel / annex workshopruimte Vita Pura van Sergio en zijn vrouw in Almere werden de 3 groepen van 10 personen warm ontvangen met een prosecco of alcoholvrij drankje.  

4e0ba11c-ae5e-4178-8e1f-905feb4be932

Sergio heeft ons eerst aan de hand van een presentatie en filmpje veel verteld en geleerd over goede olijfolie. Hieronder een paar punten die zijn genoemd:

  • het oogstproces in de herfst, vaak in oktober/november.
  • de olijven worden binnen 24 uur na de oogst geperst.
  • na het persen wordt de pasta gekneed en gecentrifugeerd om het water van de olie te scheiden
  • de olie wordt in rvs containers zonder zuurstof bewaard
  • de olijf is een fruit en de olie sap is van de vrucht.
  • waar de meeste olijfolie vandaan komt (Spanje, Italië en Griekenland hebben 75% van de markt in handen). In Griekenland gebruikt men 24 liter per persoon per jaar; gevolgd door Spanje met 15 liter en Italië met 13 liter.
  • voor 1 liter olie is 5-10 kilo olijven nodig.
  • dat de vroege (onrijpe) oogst (vanaf september) de meest krachtige smaak heeft en de meeste vitamines.
  • de late oogst (zwarte olijven) is minder gezond, maar levert wel meer olie op.
  • dat olie in een donkere fles moet en ca. 2 jaar goed blijft (ongeopende fles).
  • de kwaliteiten: extra vergine (beste) en vergine/olijfolie (olie met afwijking). En dat je lampante olie niet moet kopen (is letterlijk lampolie).
  • dat de supermarkt olie met aanduiding mild, basis, traditioneel, classico meestal geraffineerde olie is.
  • bij de koop letten op aanduiding kwaliteit en land/streek herkomst.

bcb33c74-549e-47ad-b371-0e9e55ac72c2

Na de presentatie en film kregen we 5 bakjes met 5 soorten olijfolie en pen en papier. We moesten elk bakje eerst met de handen op temperatuur laten komen voordat we konden ruiken en proeven. Daarna aangeven wat we roken/proefden en opschrijven wat we er van vonden. Het was leuk om te zien en horen dat niet iedereen hetzelfde rook en proefde en er verschillende voorkeuren waren. Ja smaken verschillen.

Na de proeverij werd de tafel gedekt met een overdaad aan heerlijke Italiaanse hapjes, diverse kazen, worstjes en vleeswaren, pesto en natuurlijk olijven. Veel van die hapjes, allerlei soorten olijfolie en Italiaanse producten waren te koop en dat werd ook volop gedaan.

61a4ecc4-c03b-486c-b322-2243fb8ec1e0

De proeverij was leerzaam, gezellig en goed verzorgd.

Een bezoek aan de winkel is zeker een aanrader als je kwalitatief goede Italiaanse producten die er ook nog prachtig uitzien wilt aanschaffen.

Vita Pura, Makassarweg 79 Almere
Openingstijden: donderdag t/m zaterdag 09.00 tot 17.00 uur

Fotoboek